top of page
20230926_125304.jpg

BOENDE

Internatet på skolområdet erbjuder olika typer av boenden med nära anslutning till utbildningslokaler och restaurang.

  • Rum med egen toalett och dusch på rummet.

  • Rum med egen toalett och dusch i korridoren.

  • Rum med delad toalett och dusch i korridoren.

Efter att du antagits till skolan får du möjlighet att önska vilken rumstyp du vill bo i. Vi försöker i möjligaste mån tillgodose alla önskemål.

RUMMEN

De gemensamma utrymmena är fullt utrustade med tv-bänk, TV, hörnsoffa, soffbord, fåtölj, golvlampa, fönsterlampa, gardiner, mindre matbord med 1-2 stolar, skohylla, hatthylla, skohorn och anslagstavlor i entrén.

Ta med egna prydnadssaker, överkast, eget täcke och kudde. Rummen är utrustade med säng med bäddmadrass och överdrag, sängbord, sänglåda, fotölj, golvlampa, skrivbord med stol, två bokhyllor, 1-2 garderober, anslagstavla mörkläggningsgardiner, och papperskorg.

gemensamt vardagsrum internat folkhögskola
ung man sitter i sitt rum på internat folkhögskola.jpg
badrum dusch internat folkhögskola.jpg
skrivbord rum internat folkhögskola.jpg
HYRAN

Kostnaden varierar beroende på storlek och standard på ditt rum. 

Värme och hushållsel ingår i hyreskostnaden. Fakturan skickas till den e-postadress som du angivit i samband med antagning, och faktureras enligt nedan:​

A-rum

6780 kr

A-rum L

6840 kr

A-rum XL

6870 kr

B-rum

C-rum

6430 kr

6070 kr

C-rum XL

6170 kr

För full betalplan se sidan Kostnader

FÖRSÄKRINGAR

Kontakta ditt försäkringsbolag för att få information om du behöver teckna en ny försäkring för internatet.

Skolans studerandeförsäkring täcker olycksfall på skolans område för samtliga deltagare, samt olyckor i boendet för dig som bor på internatet. För ytterligare detaljer och specifik täckning, vänligen kontakta försäkringsbolaget eller skolans administrativa personal.

Mellansel_grafiska element_Mönster_Folkhögskola.jpg
Flyttdag

IN- OCH UTFLYTT

INFLYTT

Inflyttning sker de närmaste dagarna innan terminsstart. De allra flesta kommer under helgen innan studierna börjar. 

Du hämtar din nyckel i receptionen på Mellansels hotell- och konferens. I välkomstbrevet har du fått kod till ytterdörren. I receptionen finns ett kuvert med ditt namn på. Kuvertet innehåller nyckel, info om ditt rum och hus, en nyckeltag med instruktioner, samt din avbetalningsplan.

Om du behöver hjälp så finns personal i närheten. Alternativt kan du ringa till husmor, telefonnummret finns i receptionen. 

UTFLYTT

Innan du flyttar ut behöver du flyttstäda rummet. Efter städningen genomförs en avsyning/besiktning av rummet. Skulle skador eller förändringar av rummets standard upptäckas (som inte bedöms vara normalt slitage) kan du bli ersättningsskyldig. 

I samband med avsyningen lämnar du tillbaka rumsnyckel och nyckeltag. 

Flyttstädning kan du välja att göra själv, eller beställa till en kostnad. Meddela i så fall husmor i god tid innan utflytt. Aktuellt pris för flyttstädning är

1500 kr

UPPSÄGNING AV HYRESKONTAKT I FÖRVÄG

Säger du upp ditt boende innan boendeavtalet går ut gäller två veckors uppsägningstid. Du betalar för hela veckor. 

Uppsägningstiden räknas från och med den dag du har anmält detta till husmor. 

Har du sagt upp ditt boende har du ingen ångerrätt. 

BYTA BOENDE

Normalt sett är det inte möjligt att byta boende då internatet brukar vara fullt. Om du vill byta av någon anledning, kontakta husmor för att få information om tillgängliga alternativ.

 

Om du överväger att flytta på grund av störningar i boendet, bör du först diskutera det med dina boendekamrater och din husvärd.

IMG_4660_edited.jpg

HUSREGLER

Tillsammas med övriga boende i huset och din husvärd tar ni fram gemensamma regler som ni förväntas följa. Det kan handla om vem som ansvarar för olika hushållssysslor, eller när det ska vara tyst på kvällen.

HUSVÄRD

Varje hus har en ur personalen utsedd husvärd. Husvärden finns som ett stöd för er som bor i huset, och hjälper till exempel er med komma överens om gemensamma regler för boendet. Du kan vända dig till din husvärd om du det uppstår konflikter i boendet som ni inte kan lösa på egen hand. 

STÄDNING

Städning av gemensamma utrymmen sker en gång i veckan. Tillsammans med husvärden kommer ni överens om ett städschema, och det är allas ansvar att följa det. Ditt eget rum ansvarar du själv för att städa.

DEKORERA DITT RUM

Det är inte tillåtet att göra förändringar i rummet, som att måla om. Du får inte hänga upp saker på väggarna som kräver att du gör hål i väggen. Det är däremot tillåtet att dekorera rummet med egna saker som blommor, matta, sängöverkast, eller hänga upp affischer och liknande med häftmassa. 

FESTER

Vill du anordna en fest i ditt boende behöver du först komma överens med dina boendekamrater. Hänget i Västgården kan också vara ett lämpligt ställe för sammankomster. 

Kom ihåg att alkohol och andra droger inte är tillåtet på skolans område.

GÄSTER

Prata med dina boendekamrater innan du tar hem gäster till ditt boende. Övernattande gäster tillåts upp till 3 nätter/månad utan extra kostnad. Vid fler övernattningar tas en avgift om                ut. Gäster ska anmälas till husmor innan ankomst.

INNEBOENDE

Inneboende är ej tillåtet, önskar du bo tillsammans med någon  behöver du hitta ett boende utanför skolområdet.

HUSDJUR

Husdjur är inte tillåtet på skolans internat. Vill du ta med dig ditt husdjur behöver du hitta ett annat boende utanför skolans område.

KÖK OCH TVÄTTSTUGA

Mellansel_grafiska element_Mönster_Folkhögskola.jpg
P1030086.JPG
DSC_0229 (2).jpg
tvättstuga internat folkhögskola.jpg
PENTRY
Varje hus har ett gemensamt pentry utrustat med, micro, kaffebryggare, vattenkokare, några grytor och slevar. Pentryt är till för enklare måltider som inte kräver tillagning.
KÖK

Fullt utrustade kök för matlagning finns i hus F och hus J.

 

Hus D, E, F, G, & H använder köket i hus F.

Hus I, J, eller K använder köket i hus J.

TVÄTTSTUGA

Tvättstuga finns i hus J, G, och E. Du bokar tvättid genom den kalender som sitter i tvättstugan. 

Hus I, J, & K använder tvättstugan i hus J.

 

Hus D &E använder tvättstugan i hus E.

 

Hus F, G, & H använder  tvättstugan i hus G.

Mellansel_grafiska element_Mönster_Folkhögskola.jpg
Image by Gary Chan

HUSHÅLLSSOPOR

Gröna tunnor för hushållssopor finns placerade mellan hus I-J och hus E-F.

MATAVFALL

Brun tunna för matavfall återfinns mellan hus I och J. Påsar för matavfall kan hämtas från självbetjäningsförrådet i Västgården eller på Coop i Mellansel.

ÅTERVINNING

Varje hus är utrustat med lådor för återvinning (plast, glas, papp, metall), och boende i varje hus ansvarar för att tömma dessa på återvinningsstationen vid Coop i Mellansel. Vi uppskattar ditt bidrag till en hållbar och miljövänlig boendemiljö. Tack för att du tar hand om ditt avfall på ett ansvarsfullt sätt.

Image by Christian Erfurt

STÖRNINGAR

Upplever du att dina boendekamrater inte följer era gemensamma regler och ni inte kommer överens, tar du i första hand upp problemet med dina boendekamrater och din husvärd som hjälper till att hitta en lösning. Vid behov kan även rektor och kurator kopplas in.

OM DU BLIR STÖRD
OM DU STÖR ANDRA

Bryter du mot boendekontraktet, eller skolans övriga policys kan vi behöva säga upp ditt kontrakt. Uppsägningen gäller då med omedelbar verkan.

 

Vi försöker alltid lösa konflikter och situationer med de inblandade i första hand. 

Mellansel_grafiska element_Mönster_Folkhögskola.jpg
Nyckeln i låset

ÖVRIGT

Eftersom boendet på internatet betraktas som korttidsboende är det inte möjligt att registrera skolans adress som din officiella adress. För att se till att post når dig på rätt plats, bör du istället begära eftersändning. Information om hur du gör detta finns här: Adressändring.

Din post kan hämtas i Västgården, mittemot receptionen. Utdelning av post sker på eftermiddagarna enligt postens utdelningsschema. För att se vilken dag posten levereras, vänligen besök:
PostNords hemsida.

ADRESSÄNDRING OCH POST
FÖRRÅD

I hus E och G finns extra förråd, samt några större skåp för förvaring. Ansvarig för samtliga förråd är husmor. Innan du lämnar dina saker i förråden, se till att de är väl förpackade och märkta med ditt namn och läsår.

Kvarlämnade föremål utan tydlig ägare kommer att kasseras efter två veckor. Vi ber om din medverkan för att säkerställa att förråden hålls organiserade och tillgängliga för alla. Tack för din förståelse och samarbete.

450 kr

NYCKLAR

I samband med inflyttning vid läsårets start tilldelas du en husnyckel och en nyckeltag.  

Vid läsårets slut, eller när du väljer att flytta av annan anledning behöver du lämna tillbaka dem. Vid utflytt sker en avsyning av rummet, och när den är slutförd kan du återlämna nyckeln. 

Kom ihåg att alltid ta med dig nyckel när du lämnar ditt hus. Entrédörrarna är alltid låsta och låses upp med nyckeltag. 

Borttappad nyckel debiteras enligt följande:

Nyckel:

Tag:

250 kr

bottom of page