top of page

UTELIV

För dig som vill lära dig mer om om vad naturen kan erbjuda

UPPTÄCK NATURENS SKATTER PÅ HÖGA KUSTEN

Är du redo att upptäcka naturens skatter och rusta dig med värdefulla livskunskaper? Vill du samtidigt uppleva natursköna Höga kusten?  Här lär du dig att bli mer självförsörjande i vardagen och vid krissituationer, dessutom kommer du att känna dig betydligt mer trygg och säker när du är ute i naturen.

Mellansel_grafiska element_Mönster_Folkhögskola.jpg

VÄLKOMMEN TILL ALLMÄN KURS

Här hos oss har du möjligheten att utforska nya ämnen och utveckla dina kunskaper på din resa mot framtida mål. Med en inspirerande lärmiljö och engagerade lärare strävar vi efter att skapa en plats där du kan växa och upptäcka nya möjligheter. Så ta steget in i vår gemenskap och låt oss tillsammans forma din framtid!

Upptäck Allmänkursen

Vår Allmänkurs sträcker sig över 1-3 år och är utformad för att passa olika behov och mål. Oavsett om du strävar efter att stärka din akademiska grund, utforska musikaliska talanger eller finna en balans i livet, erbjuder våra profiler - Trafik, Musik, och Livsbalans - en meningsfull väg för din personliga och akademiska utveckling.

KURSINNEHÅLL

• Svenska 1, 2 och 3 

• Engelska 5 och 6 

• Matte 1 och 2 

• religion 1

• historia 1a1

• samhällskunskap 1a1

• naturkunskap 1a1

ANTAGNING

Är du redo att ta det första steget mot en utbildning som kommer att forma din framtid? Ansök nu för vår Allmänkurs på Mellansels Folkhögskola och låt oss tillsammans öppna dörrarna till nya möjligheter! 



För ytterligare information om antagningsvillkoren, klicka på knappen nedan.

_MG_4941-Tingsan vinter (1)_edited.jpg

EN GEMENSKAP AV MÅNGFALD

Vår skola är inte bara en plats för lärande, utan också för skapande av livslånga vänskaper och minnen. Oavsett bakgrund, erfarenhet eller utmaningar du står inför, är du en viktig del av vår mångfaldiga gemenskap.

VÄLKOMMEN TILL UTELIV

Denna kurs är perfekt för dig som vill utforska naturen på olika sätt och få baskunskaper i friluftsliv, jakt och fiske, bär- och svampplockning samt odling.

 

Uteliv är öppen för alla som är nyfikna och har ett intresse för vad naturen kan erbjuda i form av upplevelser och självförsörjning. En stor del av undervisningen sker ute i naturen och du behöver därför både kunna och vilja röra dig i skog, berg och vatten utan hjälp.

STUDIEUPPLÄGG

Kursen består av fyra delar:

Trygg i naturen, Skogens skafferi, Odla på liten yta och Livsbalans. Du läser alla delkurser parallellt under året och alla delar vävs till viss del ihop med varandra. 

Du kommer att ingå i en mindre grupp av studerande och utbildas av erfarna lärare. Vår personal är van att möta människor med olika behov och anpassa undervisningens nivå efter gruppen. 

Undervisningen bedrivs till största del utomhus och innehåller många praktiska moment. Du behöver därför ha tillgång till kläder för utevistelse i olika väder, året om. 

​EFTER AVSLUTAD KURS

Utbildningens övergripande mål innebär att du ska ha grundläggande kunskap om:

  • hur man vistas i naturen på ett tryggt sätt.

  • vad, var, när och hur du får fiska, jaga och plocka bär och svamp.

  • hur du planerar och sköter en mindre odling

  • naturens inverkan på din hälsa

  • hemberedskap och första hjälpen​​​

KURSINNEHÅLL
  • friluftsaktiviteter

  • fiske

  • jakt

  • odling, planering och skötsel av trädgård

  • förädling av naturens råvaror

  • hälsa och friskvård

  • hemberedskap

  • första hjälpen

LÄSÅRSTIDER 25/26

Hösttermin:

250825 - 251219

Höstlov:

251025 - 251031

Jullov:

251222 - 260109

Vårtermin:

260112 - 260605

Sportlov

260302 - 260305

Påsklov

260402 - 260410

ANTAGNING

Är du redo att ta det första steget mot en utbildning som tar dig närmare naturen och ger dig nycklarna till självförsörjning? Ansök nu och låt oss tillsammans uppleva nya äventyr!


För ytterligare information om antagningsprocessen, klicka på knappen nedan.

FYRA HUVUDOMRÅDEN

Läs mer om vad kursens olika delmoment erbjuder

Driver_edited.jpg
Grillring Antarsberget.jpg
TRYGG I NATUREN

Du kommer att vandra med och utan karta i skogar, på stigar och i terräng både nära skolan i Anundsjö och i hela Höga kustens område. Du får prova på att sova i stuga, vindskydd och under bar himmel. Du paddlar kanot genom strömmande åar och stilla vatten i sjöar och hav. Du åker alpint och längdskidor i både spår och fritt i skogen. Du får iskunskap och vakkännedeom och testar på isdubbar och räddningslinor. Elden är central i kursen – du lär dig hantera den för matlagning, värme och för att skapa en mysig atmosfär vid lägerplatsen.

Funk_Fusion (1).jpg
SKOGENS SKAFFERI

Du får prova på att fiska, delta i uppsiktsjakt samt plocka svamp och bär. Du lär dig vad, var, när och hur du kan fiska och jaga, hur du känner igen skogens bästa matsvampar och bär och var de växer. Förädling och tillredning av det du fångat, jagat eller plockat ingår också i kursen.

IMG_4020.PNG
_MG_4941-Tingsan vinter (1)_edited.jpg
ekologiska morötter
ODLA PÅ LITEN YTA

Här får du så frön, omskola plantor, plantera och sköta växter, beskära, odla i kruka och på friland samt skörda. Du lär dig om jord, vatten, näring, kompost, frösådd, förkultivering och hur du planerar och sköter en villaträdgård. Även i detta delmoment lär du dig ta vara på och förädla det du odlar.

_MG_4941-Tingsan vinter (1)_edited.jpg
LIVSBALANS

Delkursen ger dig baskunskaper i hälsa, friskvård, hemberedskap och första hjälpen, vilket bidrar till förståelse för hur du kan leva ett balanserat och hälsosamt liv med naturen som en viktig resurs.

Namnlös (Instagram-inlägg) (1).png

ANTAGNINGSVILLKOR

Efter att du ansökt till utbildningen behöver du gå igenom några steg i vår antagning.

1

2

INTERVJU MED KURSANSVARIG

En personlig intervju med vår kursansvarige är ett viktigt steg i antagningsprocessen. Intervjun ger oss möjlighet att ta del av dina förkunskaper och förväntningar samtidigt som vi får lära känna dig bättre.

REFERENSER

Du behöver lämna kontaktuppgifter till en referensperson som kan berätta mer om dig. Det kan exempelvis vara en tidigare lärare, handledare eller arbetskamrat. 

Vi ser fram emot att välkomna dig till vår skola och lära känna dig genom intervjun. Stegen ovan är utformade för att säkerställa att du får bästa möjliga start på din utbildning hos oss. Om du har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Vi ser fram emot att stödja dig på din väg framåt!

Antagningsvillkor

HAR DU FRÅGOR?

KONTAKTA KURSANSVARIG
Bilder-Hemsida-200x200px-015.jpg

Håkan Nilsson

KURSANSVARIG UTELIV

hakan.nilsson@mfhs.se

bottom of page