top of page

BASLINJEN

För dig med intellektuell funktionsnedsättning

DIN VÄG MOT EN SJÄLVSTÄNDIGARE VARDAG

Baslinjen på Mellansels Folkhögskola utvecklar deltagarnas färdigheter och kunskaper för att klara det egna boendet. Vi jobbar även med att stärka självförtroendet, självkänslan och utveckla den sociala förmågan.

Mellansel_grafiska element_Mönster_Folkhögskola.jpg

VÄLKOMMEN TILL ALLMÄN KURS

Här hos oss har du möjligheten att utforska nya ämnen och utveckla dina kunskaper på din resa mot framtida mål. Med en inspirerande lärmiljö och engagerade lärare strävar vi efter att skapa en plats där du kan växa och upptäcka nya möjligheter. Så ta steget in i vår gemenskap och låt oss tillsammans forma din framtid!

Upptäck Allmänkursen

Vår Allmänkurs sträcker sig över 1-3 år och är utformad för att passa olika behov och mål. Oavsett om du strävar efter att stärka din akademiska grund, utforska musikaliska talanger eller finna en balans i livet, erbjuder våra profiler - Trafik, Musik, och Livsbalans - en meningsfull väg för din personliga och akademiska utveckling.

KURSINNEHÅLL

• Svenska 1, 2 och 3 

• Engelska 5 och 6 

• Matte 1 och 2 

• religion 1

• historia 1a1

• samhällskunskap 1a1

• naturkunskap 1a1

ANTAGNING

Är du redo att ta det första steget mot en utbildning som kommer att forma din framtid? Ansök nu för vår Allmänkurs på Mellansels Folkhögskola och låt oss tillsammans öppna dörrarna till nya möjligheter! 



För ytterligare information om antagningsvillkoren, klicka på knappen nedan.

VÄLKOMMEN TILL BASLINJEN

Baslinjen vänder sig till dig med intellektuell funktionsnedsättning. Utbildningen har en habiliterande inriktning med mål att klara eget boende. Undervisningen har ett tydligt tema som bearbetas i de flesta ämnena.

KURSENS UPPLÄGG

​Kursen bedrivs genom att varva klassrumsundervisning med praktiska moment, rörelse och kultur. På baslinjen lär deltagarna genom att själva få göra och prova, med stöd av pedagoger. 

Kursen har följande huvudområden: 

Vardagskunskap, omvärldskunskap, livskunskap, hälsa, och kultur. Läs mer om vad kursmomenten innehåller längre ner på sidan. 

 

Målet med utbildningen är att rusta dig med verktyg för att klara av eget boende. Vi sätter fokus på praktiska aktiviteter i det dagliga livet (ADL) såsom städning, matlagning och tvätt.

STUDIEMETODIK

​På Baslinjen strävar vi efter att skapa en trygg och stödjande miljö där du har möjlighet att utvecklas efter dina individuella förutsättningar. Vi jobbar i små grupper med högst 10 elever.

 

I klassrummet finns både lärare och pedagogiska assistenter vilket möjliggör mycket individuellt stöd. 

Vår personal har stor erfarenhet av att möta ungdomar med olika behov och hos oss är det lika viktigt att du upplever att du utvecklas på ett personligt plan som att du klarar de ämnen du studerar.

​EFTER AVSLUTAD KURS

Utbildningens övergripande mål:

  • du ska ha lättare att klara eget boende självständigt

  • du har fått en mer berikad allmänbildning

  • du har större förståelse för dig själv och andra

​​​

ASSISTANSVERKSAMHET

Vi erbjuder även assistans i boende och på fritiden för dig som har beviljats LSS/SoL via din hemkommun.

​​​

1

KURSINNEHÅLL
  • Vardagskunskap

  • Omvärldskunskap

  • Livskunskap

  • Hälsa

  • Kultur

Du får i ovanstående kurser ökad kunskap i matematik, naturkunskap, svenska och engelska.

LÄSÅRSTIDER 24/25

Hösttermin:

241025 - 241103

Höstlov:

241025 - 241103

Jullov:

241216 - 250106

Vårtermin:

250107 - 250606

Sportlov

250228 - 250307

Påsklov

250417 - 250525

LÄSÅRSTIDER 25/26

Hösttermin:

250825 - 251219

Höstlov:

251025 - 251031

Jullov:

251222 - 260109

Vårtermin:

260112 - 260605

Sportlov:

260302 - 260305

Påsklov

260402 - 260410

ANTAGNING

Är du redo att ta det första steget mot att klara ett eget boende? Ansök nu till Baslinjen på Mellansels Folkhögskola. Tillsammans öppnar vi dörrarna till en mer självständig vardag.

För ytterligare information om antagningsprocessen, klicka på knappen nedan.

KURSENS DELMOMENT

Läs mer om vad kursens olika delmoment erbjuder nedan:

Driver_edited.jpg
DSC_0462.jpg
VARDAGSKUNSKAP

Få kunskap om hur du sköter och ta hand om ditt hem. Du övar på praktiska färdigheter som städning, matlagning, tvätt och andra dagliga sysslor.

Funk_Fusion (1).jpg
OMVÄRLDSKUNSKAP

Du lär dig att tolka och förstå nyheter och vad som händer runt omkring oss och om olika informationskällor.

_MG_4941-Tingsan vinter (1)_edited.jpg
DSC_0475.jpg
LIVSKUNSKAP

Du utvecklar din förmåga att förstå dig själv och andra. Vi hittar verktyg för att hantera känslor och kommunicera med andra.

Funk_Fusion (1).jpg
HÄLSA

Lär dig ta hand om dig själv och må bra både fysisk och psykiskt. Vi jobbar med friskvård i olika former och du lär dig hur du kan integrera  det i din vardag.

20240208_105634.jpg
_MG_4941-Tingsan vinter (1)_edited.jpg
DSC_0438.jpg
KULTUR

Du får utforska och uttrycka din kreativitet genom att skapa konst och musik, vilket också bidrar till personlig utveckling och ökad självkänsla.

_MG_4941-Tingsan vinter (1)_edited.jpg

EN GEMENSKAP AV MÅNGFALD

Vår skola är inte bara en plats för lärande, utan också för skapande av livslånga vänskaper och minnen. Oavsett bakgrund, erfarenhet eller utmaningar du står inför, är du en viktig del av vår mångfaldiga gemenskap.

ANTAGNINGSVILLKOR

Efter att du ansökt till utbildningen behöver du gå igenom några steg i vår antagning.

1

INTERVJU MED KURSANSVARIG

En personlig intervju med vår kursansvarige är ett viktigt steg i antagningsprocessen. Detta möte ger dig möjligheten att dela dina ambitioner och förväntningar samtidigt som det låter oss lära känna dig bättre.

2

PROVA-PÅ-DAGAR

Under några dagar får du möjlighet att lära känna skolan, lärarna och kursen innan du bestämmer dig för att påbörja studier. Prova-på-dagarna är också ett sätt för skolan att bedöma om utbildningen är rätt för dig. 

Vi ser fram emot att välkomna dig till vår skola och lära känna dig genom intervjun och prova-på-dagarna. Dessa steg är utformade för att säkerställa att du får bästa möjliga start på din utbildning hos oss. Om du har några frågor eller funderingar angående antagningsprocessen är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi ser fram emot att stödja dig på din väg framåt!

Antagningsprocessen

HAR DU FRÅGOR?

KONTAKTA KURSANSVARIG
Anders Yngvesson, kursansvarig

Anders Yngvesson

KURSANSVARIG BASLINJEN

anders.yngvesson@mfhs.se

bottom of page