Allmän kurs gymn

Kopia av IMG_2532_edited.jpg
 

Hos oss på Mellansels folkhögskola lägger vi en stor vikt på tydlig struktur och fasta rutiner för skoldagen. Varje dag inleds med en gemensam frukost och sedan har du lektioner hela dagen, utan håltimmar. Alla lektioner är lärarledda och grupperna små, vilket betyder att du får mycket stöd och hjälp.

 

GRUNDSKOLENIVÅ

För dig som inte har slutfört grundskolan finns möjligheten att göra det hos oss. Utbildningsvägarna ser olika beroende på dina förkunskaper. Saknar du något enstaka ämne på grundskolenivå kommer du kanske att tillhöra gymnasieklassen men om du saknar flera ämnen kommer du troligtvis att samläsa med vår yrkeslinje.

Är ditt mål att sedan kunna läsa på gymnasienivå krävs det att du ska ha uppnått godkända resultat i svenska, engelska, matematik och samhällskunskap på en nivå motsvarande årskurs 9.

GYMNASIENIVÅ

• svenska 1, 2 och 3
• engelska 5 och 6
• matte 1 och 2
• religion 1
• historia 1a1
• samhällskunskap 1a1
• naturkunskap 1a1

Det finns även möjlighet att läsa fortsättningskurser i alla ämnen. 

Hur lång din studietid blir beror på vad du har studerat tidigare och vad du har för syften med dina studier. Vanligtvis är studietiden 1-3 år.

 

VÅR UNDERVISNING

Vi har små undervisningsgrupper och hög personaltäthet. Du som studerar hos oss har alltså stora möjligheter till att få extra stöttning och hjälp. 

På allmän kurs är ämneskunskaperna viktiga, men det är också viktigt att du känner att du utvecklas på ett personligt plan och att den egna självkänslan stärks. 

SÄRSKILDA BEHOV

Allmän kurs passar också för dig som har särskilda behov eftersom vi har små grupper, en tydlig och strukturerad skoldag. Skolan har även fritidsassistans för de som har LSS.

BEHÖRIGHETER

Målet med Allmän kurs är att du ska uppnå grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller högskola/universitet. 

STUDIEOMDÖME

På Allmän kurs får du inga betyg i enskilda ämnen utan du får ett samlat studieomdöme på din studieförmåga.

PROFILDAG

En dag i veckan har du möjlighet att läsa ett profilämne. De profilval som finns är:

Musik – du spelar i ensemble och lär dig musikteori. Förkunskaper är inget krav men ger förtur.

Trafik – du studerar trafikteori tillsammans med en lärare. Du har också möjlighet att ta körlektioner i Örnsköldsvik till ett rabatterat pris. 

Konst – prova på skapande verksamhet i olika former

VFU – prova på yrken inom handel, fastighet, mat och logi samt verkstad. Denna profil är valbar från och med termin 2.

 

KOSTNAD FÖR STUDIEMATERIAL

För böcker, hyra av iPad, studiematerial, studiebesök och resor (obligatorisk verksamhet) samt grundavgift tillkommer ca. 1 900 kr. per termin.

Om du har trafikprofil som tillval och väljer att ta körlektioner tillkommer extra kostnad för dessa.

Vi baserar vår undervisning på små grupper och en strukturerad studiedag, vilket innebär att du som elev blir sedd och hjälpt på den nivå du befinner dig.

Du kan i lugn takt läsa in alla ämnen eller komplettera med de ämnen du behöver för att få kunskaper som motsvarar gymnasiet eller bara ge dig själv ett år av förändring.